Mecseknádasd
Önkormányzata
  • Vakbarát változat

Schlossgarten Óvoda és Bölcsőde

Bemutatkozunk

 „Egy intézmény, amely a gyermekéért van.

Célunk, hogy a német nemzetiségi nevelést előtérbe helyezve,

a szülőkkel együttműködve, érdeklődő,

nyitott és tanulásra alkalmas gyermekeket kísérjünk át az iskolába.”

 

A Mecseknádasdi Schlossgarten Óvoda és Bölcsőde nyugodt, csendes környezetben fekszik. A nagy, játékokban gazdag, füves udvar, illetve az óvoda közelmúltban felújított épülete, ideális körülményeket biztosít, hogy gyermekét a legjobb bánásmódban részesítsük.

A Mecseknádasdi Schlossgarten Óvoda és Bölcsőde, integráló intézmény, mely jelenleg két óvodai, és egy bölcsődei csoporttal működik. Pedagógiai Programunk jól tükrözi a gyermekközpontú nevelést, az inkluzív szemléletet. Kimagasló német nemzetiségi kétnyelvű nevelés, konstruktív szülő-pedagógus kapcsolat kialakítása és az SNI/BTMN-es gyermekek integrálásához szükséges feltételek megteremtése, három olyan érték, melyek már hosszú évek óta meghatározzák Intézményünk profilját.

„Partnerként a szülők mellett”

Alacsony létszámú csoportjainkban, családias légkörben, tapasztalt óvónénik, dadusok és kisgyermeknevelők foglalkoznak az apróságokkal koruknak és sajátos igényeiknek megfelelően.

A tartalmasan eltöltött hétköznapok mellett szabadidős elfoglaltságok is várják a gyermekeket és szüleiket egyaránt. Délutánjaikat zeneóvodával, angollal és mozgásfejlesztéssel gazdagítjuk. A már megszokott hagyományőrző programjaink, mint például a Farsang, Nemzetiségi hét és az Anyák-napja mellett már a, Laternenfest-en és a Sommerfest-en is élményekben gazdag időt tölthet el gyermekével.

„Praktikus tudás a hagyományőrzés szellemében”

A hétköznapokban egyre fontosabbá válik a nyelvtudás, ami nem csak egy nyelv, hanem egy kultúra ismeretét is magában hordozza, fokozza a gyermek nyitottságát és érdeklődését. Ezeket az előnyöket és a nemzetiségi hagyományok ápolását szem előtt tartva, dolgozóink nemzetiségi csoport szobát rendeztek be, és a nap folyamán minden aktivitásba becsempészik a német nyelvet, körjátékok, dalok, vagy a mindennapokban használt szófordulatok formájában. Ezáltal gyermeke szinte észrevétlenül sajátíthatja el a német nyelv alapjait, akár a bölcsődétől kezdve, hogy a jövőben azt az iskolában kamatoztathassa.

„Mert a tanulás lehetősége mindenkit megillet”

Nincs olyan gyermek, aki ez alól kivétel lehet. Óvodánk ezt az elvet követve, TSMT terapeutával, gyógypedagógussal és logopédussal rendszeresen és eredményesen együttműködve vállalja sajátos nevelési igényű (autizmus spektrum zavar is beleértve) gyermekek fejlesztését.

Intézményünkben a foglalkozásokhoz szükséges humánerőforrás biztosított, ugyanis az elmúlt időszakban sikeres partneri kapcsolatokat alakítottunk ki gyógypedagógusokkal, szakemberekkel, kiket megbízási szerződés keretében alkalmazunk. Így biztosítani tudjuk helyben, nevelési időben a fejlesztéseket, amivel nagy könnyebbséget teremtettünk szülőknek és gyermekeiknek egyaránt.

„Gyermekjóga”

Intézményünk abban a kivételes helyzetben van, hogy 1 fő gyermekjóga oktatói végzettséggel (januártól 2 fő) is rendelkező tapasztalt óvodapedagógussal büszkélkedhet. Így a délelőtti mindennapos tevékenységekbe beépítve biztosítani tudjuk, a Pedagógiai Programban is vállalt feladatot. A gyermekjóga személyi és tárgyi feltételeit az óvoda biztosítja, így a szülőkre semmilyen plusz feladat nem hárul.

 „Miért pont a gyermekjóga?”

Mert egy olyan érzelemközpontú mozgásforma, amelynek minden egyes pillanatát, átszövi a mese és a játékosság. Célja a gyerekek mozgásigényének kielégítése, érzelmi intelligenciájának fejlesztése. A rendszeres gyerekjógafoglalkozások, testi, lelki és szellemi szinten egyaránt megalapozzák a gyerekek egészséges életét, segítenek a feszültség, a stressz és az elfojtott érzelmek oldásában, erősítik az immunrendszert, növelik a vitalitást.

 

Letölthető dokumentumok

Beiratkozás 2021/2022-es nevelési évre

A beiratkozáshoz letölthető nyomtatványok

 

 

Digitális eszközök beszerzése (2021.)

Durch BMI Ausschreibung (Ausstattung von Mehrzweckräumlichkeiten in ungarndeutschen Bildungseinrichtungen in der Trägerschaft der örtlichen deutschen Selbstverwaltungen) haben wir neue digitale Geräte: HP Laptop mit Software, Panasonic Hi-Fi Anlage, Canon Scanner, Epson Projektor erworben. Die Förderung soll zur Erweiterung und Modernisierung der technischen Ausstattung der Nadascher Schlossgarten Kindergarten und Kinderkrippe dienen. Mit der Hilfe der neuen digitalen Mitteln können wir unsere Vormittage, und auch die sprach- und identitätsfördernde Programme, Projekte vielseitiger und instruktiver planen.

Gefördert durch: Bundesministerium des Innern, für Bau und Heimat aufgrund eines Beschlusses des Deutschen Bundestages.

      

 

Elérhetőség

Intézményvezető: Jánosné Bodnár Brigitta

7695 Mecseknádasd, Liszt Ferenc u. 75/2.

Telefonszám: +36 30 768 8043

E-mail cím: mnadasdovi@gmail.com

Honlap: www.nadasdovi.gportal.hu

Facebook oldal

 

Képgaléria

 

 

 

Mecseknádasd Önkormányzata

7695 Mecseknádasd, Felszabadulás utca 2/1.

Adószám: 15331847-2-02

Email: mecseknadasd@mecseknadasd.hu

Telefon: +36 72 563 100