Mecseknádasd
Önkormányzata
  • Vakbarát változat

Schlawaker-Grundi Gazdák Egyesülete

Mecseknádasd lakosai a sok munka után keresik azokat az alkalmakat, ahol kipihenhetik a fáradalmaikat és egyben kellemes társaságban, kulturáltan borozgatva kicserélhetik tapasztalataikat, véleményeiket a világ dolgáról.

2000-ben a falu egyik dűlőjében, a Schlawaker-Grundban a szőlősgazdák megállapodtak abban, hogy saját örömükre és boraik bemutatására évente megrendezendő borünnepet tartanak. Kitaláltak egy olyan ünnepet, - a Kretz’lfestet - ahol a tavaszi szőlőmunkák elvégzését követően megpihenhetnek, amelyet a tavaszt köszöntő ünnepség keretében minden május első szombatján megrendeznek. Az első Kretz’lfest – melyet magyarul körzet-ünnepnek is nevezhetünk – olyan jól sikerült, hogy mi szervezők ebből hagyományt teremtettünk. Majd 2009-ben Schlawaker-Grundi Gazdák Egyesület néven civil szervezetet hoztunk létre a feladatok koordinálására és a pályázati lehetőségek megcélzására.

Mára a Kretz’lfest a falu egyik leglátogatottabb rendezvényévé vált. A legnagyobb értéknek az tekinthető, hogy ezt az alulról jövő kezdeményezést az emberek magukénak érzik és ezért egyre népesebb számban kívánnak azon részt venni.A családok gyermekeikkel elsétálnak délután az ünnepre és ott szép környezetben, tiszta levegőn tradicionális német fúvószenét hallgatva, a helyi borokat kóstolgatva beszélgetnek, ott készült vacsorát fogyasztva mulatják az idejüket. Több generáció találkozik, ahol a helyi német tájnyelv és a zene az egyik összekötőkapocs. A boros gazdák szívesen kínálják boraikat. Örömmel látjuk szomszédjainkat, a falu egyesületeit és más érdeklődőket e vidám találkozóra. Olyan új közösségi terek és ünnepi formák alakultak ki a faluban, amelyek ápolása már nemcsak a Grund dolga, hiszen az egész falu hírét elviszi a térségbe és azon túl is. Éppen ezért igen értékesnek tartjuk Grundunk kezdeményezését, mert a szervező pincetulajdonosok aktívan kiveszik részüket az előkészületekben, a vendéglátásban és az ünnepség utáni elpakolásban. A borkultúra ápolása is szerves része az ünnepünknek. Szívesen osztjuk meg értékeinket, de tanulunk is azoktól, akik jó borukkal, nevükkel fémjelzik a hazai boros szakmát. Minden évben neves borászokat kérünk fel díszvendégnek, aki életútjukat és boraikat is bemutatják. A program részévé vált a helyi Borbaráti Társaság által minden évben megrendezett Magyarországi Németek Országos borverseny díjnyertes borainak a megkóstolása. Szinte minden évben szervezünk valamilyen újdonságot, kulturális programot. Így német népi zenekarokat, együtteseket, előadóművészeket fogadtunk a pincesoron. A vacsorát követően késő estig szól a hagyományos polka, keringő a táncolni szeretők nagy örömére.

2022-ben a20. alkalommal került sor a Kretz’fest megünneplésére.

Elérhetőség

Elnök: Makk Péterné

Telefonszám: +36 30 732 3188

E-mail cím: mreiszjutka@freemail.hu

 

 

Mecseknádasd Önkormányzata

7695 Mecseknádasd, Patak utca 2/1.

Adószám: 15331847-2-02

Email: mecseknadasd@mecseknadasd.hu

Telefon: +36 72 563 100