Mecseknádasd
Önkormányzata
  • Vakbarát változat

Egy turisztikai kincsesláda

Mecseknádasd a közel 1600 lelkes falu Pécs és Szekszárd között, a 6-os főút mentén található Baranya megyében. A Duna-Dráva Nemzeti Park részeként, a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet határán, festői fekvésű völgyben fekszik. A település évszázadok során kialakult történelmi és műemléki környezete dél-dunántúli viszonylatban is egyedülálló. Az itt élő emberek máig őrzik jellegzetes német tájszólásukat, néptáncaikat és mesterségeiket. A településszerkezet érdekessége a dűlőkben meghúzódó öt nagy pincesor. A régi hangulatot árasztó pincesorokon a szőlő- és borosgazdák pincéiből kikerülő finom borok, illetve a kismestereink munkái a szorgalmat és a hagyomány tiszteletét igazolják. A Pécs-Mecseki Borút részeként a település ad otthont a Magyarországi Németek Országos Borversenyének is.

A természeti értékek mellett, az épített kulturális örökség is számos értéket és titkot rejt magában. A Schlossberg várhegy és kilátó, a Német Nemzetiségi Tájház, a Német Tanösvény, a Mesterségek Háza, a Keszler-vízimalom, illetve a kápolnák és templomok megtekintése során időutazásban lehet részünk az Árpád-kortól, a Török Hódoltságon át a 18. századi sváb betelepítésekig.   A több évszázados hagyománnyal bíró fazekas, keramikus, faszobrász és méhész mestereink bemutatókat és foglalkozásokat is tartanak az érdeklődőknek. A Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra és a Mária-út útvonala is átszeli a települést, melyek mellett, hegyi kerékpárutak, tan-ösvények is találhatók.

A pihenni vágyókat pedig számos, minősített falusi szállás- és vendéglátóhely várja. Csendes kikapcsolódást és aktív pihenést egyaránt kínálunk Önnek és családjának.

 

Mecseknádasd: Skóciai Szent Margit szülőhelye

gyönyörű vidékkel és remek túrahelyekkel vár

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

 

»   Látogasson el hozzánk, legyen a vendégünk!   «

 

 

 

 

„Egy vándortarisznyányi Mecseknádasd”

 

„Pakoljuk meg jól a vándortarisznyát. Ki ne szeretne kincset találni? Állj meg Vándor, utad közben. Töröld meg homlokod, csillapítsd szomjadat. Úgy hírlik, e kis település rengeteg kincset rejt, mind a tarisznyádba gyűjtheted. Hegyre fel, völgybe le. Dombon át, réten át, horgosokon kaptatva, források, pincesorok mentén. A múlt törékeny darabjai itt még fellelhetők.

Rakd hát a tarisznyádba, és őrizd meg emlékként …”

 

 

Császár Levente: Az erdék és a tündők regéje

 

 

Mecseknádasd Önkormányzata

7695 Mecseknádasd, Patak utca 2/1.

Adószám: 15331847-2-02

Email: mecseknadasd@mecseknadasd.hu

Telefon: +36 72 563 100