Mecseknádasd
Önkormányzata
  • Vakbarát változat

Mecseknádasdi Szőlő és Bortermelők Egyesülete

A Borbaráti Kör rövid története

A mecseknádasdi szőlősgazdák 119 alapító taggal 1989 január hónapban kelt „Alapító levélben” fejezték ki egyesületalapító szándékukat. Ezt követően a Baranya megyei Bírósághoz benyújtották az engedélykérelmet és 1989 májusában a „Borbaráti Társaság” Mecseknádasdi Szőlő és Bortermelők Egyesülete megkapta a nyilvántartásba vételről szóló határozatot, így az Egyesület hivatalosan bejegyzésre került.

Elnöke Katz János, titkára Rauschenberger István lett. Az Egyesület céljául tűzte ki többek között, hogy Mecseknádasd a “jó bortermelő hely” besorolást megkapja. 1994-ben a Pécsi Szőlészeti Kutatóintézet több neves szakembere is meglátogatta Egyesületünket. Az egyesületben való működést megelőzően már az 1960-as évektől tartottak a szőlősgazdák házi borversenyeket, borkóstolókat. Ezeken megbeszélték egymás borkészítési technológiáit, szőlőművelési és növényvédelmi munkálataikat. A Borverseny évenkénti megszervezése és színvonalasabbá tétele máig is az Egyesületünk egyik legfontosabb tevékenysége. Borversenyeink, melyek párszor tíz mintával indultak nagy fejlődésen mentek át. Már volt olyan verseny, amelyen 600-nál több bormintát bírált két napon át 6-8 bírálóbizottság. Az 5 főből álló bizottságok elnökei neves borászok, borászati szakemberek.

Az Egyesület vezetését 2005-től Hetényi János vette át. A titkári feladatokat 2000. évtől Sós András végezte. 2017. évtől a titkári feladatokat Keszler Tamás viszi tovább. 2007. évtől kezdődően a Magyarországi Németek Országos Borversenyét rendezzük. Ezáltal az ország szinte minden borvidékéről érkeznek minták a versenyre. Egyesületünk a tagok és nem tagok részére is szervez növényvédelemről, szőlőtermesztésről előadásokat, szakemberek részvételével. Minden évben nyár elején kirándulást szervezünk, egy adott borvidék borainak megismerése céljából. Ezek általában egy napos utak, de volt már hosszabb, többnapos is. Külföldi, többek között horvát, osztrák és német borvidéket is meglátogattunk már. A mai korszerű borkészítési technológiák megismerésére is lehetőséget kapunk egy közeli neves borászatnál. A taglétszámunk 110-120 fő körül mozog. A mecseknádasdiakon kívül pécsi, pécsváradi, hidasi, zengővárkonyi és bólyi tagjaink is vannak. A február hónapban megrendezésre kerülő éves közgyűlések jó alkalmat kínálnak az új borok kóstolgatására és a borversenyre való felkészülésre.

 

Elérhetőség

Elnök: Schlapp Csaba

Telefonszám: +36 20 772 2456

E-mail cím: borbaratitarsasag@gmail.com

Facebook-oldal

 

Titkár: Keszler Tamás

Telefonszám: +36 70 778 1140

E-mail cím: keszlert76@gmail.com

 

A Magyarországi Németek Országos Borversenye több, mint egy évtizedes hagyományra tekint vissza Mecseknádasdon. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és a Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete 2008. óta szervezi meg a megmérettetést ebben a formában. Az évről évre egyre rangosabb versenyre egyre több nedűt is neveznek a borosgazdák. E tekintetben a 2019-es év csúcséven számított, mikor 725 tétel került zsűrizésre.

A borversenynek a felújított Mesterségek Háza, illetve az egykori Püspöki Magtár (ma Kultúrcentrum) ad otthont, jellemzően áprilisban. A vacsorával és bállal egybekötött ünnepélyes díjátadót egy kétnapos bírálat előzi meg, melynek során a szakmai zsűri választja ki a legjobb borokat. Az elismert borok kategóriájában az alábbi érmek kerülnek odaítélésre:

 

Nagy Aranyérem

Aranyérem

Ezüstérem

Bronzérem

 

A szervezők a versenyre minden kis- és nagytermelőt; míg az ünnepélyes eredményhirdetésre minden kedves érdeklődőt és borbarátot szeretettel várnak!

 

A borverseny szabályzata letölthető innen:

A 2024. évi borverseny eredményei és statisztikái:

 

 

Képgaléria

 

 

Mecseknádasd Önkormányzata

7695 Mecseknádasd, Patak utca 2/1.

Adószám: 15331847-2-02

Email: mecseknadasd@mecseknadasd.hu

Telefon: +36 72 563 100