Mecseknádasd
Önkormányzata
  • Vakbarát változat

Mecseki Óriás Kaland kincskereső játék

Kedves Kincskereső Vándor, Isten hozott!

A Mecseki Óriás Kaland kincskeresőjáték leírását olvasod. A 11 települést érintő játék 9 db, egymástól független kincsvadászatot rejt magában. Mivel az érintett települések meséi már megszülettek, így az adott játék az adott település meséjére épül. A játékosok az ún. Kincsesházakban megvásárolják az egységcsomagot (tarisznyát, játék- és feladatlapot, igazolványt), végigmennek a településen és különböző kérdésekre válaszolnak, feladatot hajtanak végre. Sikeres kincsvadászat estén a résztvevők – a játék nyújtotta élményen kívül – helyi termékkel (méz, lekvár, bor, kerámia, ékszer…) lesznek gazdagabbak, de mesekönyv és kimondottan a projekthez készült kártyajáték is szerepel a nyeremények között. A játék főszereplője a Mecsek három óriása (Vasgyúró Mecseknádasdon, Kőmorzsoló Hosszúhetény és Püspökszentlászló határában, Fanyűvő Bikalon), akik már rég elhagyták eredeti lakhelyüket és most ismeretlen helyen tanyáznak, valahol a Mecsek keleti fertályán, vagy kicsivel odébb, a Hegyhát szelíd lankáin. Ha részt veszel a játékban, biztos, hogy belebotlasz egyikükbe. 

 

A kincskereső játék menete

A játékot egyénileg vagy csoportosan lehet játszani, de mindkét esetben csak 1 db egységcsomagot (tarisznyát), és a sikeres játék végén 1 db ajándékot (kincset) kap(nak) a játékos(ok). Az egységcsomagot az adott település Kincsesházában lehet megvásárolni 5000 Ft-ért. A játékban résztvevők optimális létszáma maximum 5 fő. Kétfajta játék van: Rejtett kincseket kutatva és Mecsekkaland.

 

A Kincsesház

Hetényi Családi Pincészet és Birtok
7695 Mecseknádasd, Rékavölgyi út 17.
(Előzetes regisztráció ajánlott.)
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rejtett kincseket kutatva

Tarisznya – Igazolvány – Játéklap – Feladatlap
(Ha valakinek több játékot is szándékában áll játszani, csak 1 db Igazolványt kell használnia)
Rövidebb táv, viszonylag könnyű terepen, javarészt a települések határán belül, 8 db játék.
Időtáv: egy-egy játék megközelítőleg 2-3 órát vesz igénybe.
 
A játék a települések helytörténetére épül. Aki végigmegy egy útvonalon, megismeri az adott település múltját, jelenét, anekdotáit, mondáit, meséit. Néhány esetben település-párok kincseit kell felkutatni, ezeknél gépkocsi használata is ajánlott. Az „igazi” kincsvadászat során a játékosok valamennyi település kincseit felkutatják, így a játék kapcsán megismerhetik az összes település történetét. A játékok tetszőleges sorrendben játszhatók, a települések tetszőleges sorrendben felkereshetők, időbeni megkötöttség sincs. Ha valakinek több játékot is szándékában áll játszani, csak 1 db igazolványt kell használnia. A Rejtett kincseket kutatva kincskereső játékok adott település Kincsesházából indulnak. A Játéklap segítségével végig kell menni a kincskereső úton, s menet közben a Feladatlapon válaszolni kell a Játéklapon feltett kérdésekre, illetve teljesíteni kell a feladatokat. A játék végén a Kincsesházban a Kincstárnok ellenőrzi a feladatokat, az Igazolványban aláírással és pecséttel igazolja a sikeres játékot és átadja a játékosnak az ajándékot. Ezután az Igazolvánnyal együtt el lehet menni a következő településre újabb egységcsomagért.

 

Mecsekkaland

Útvonal hossza: 20 km; Szintemelkedés 500 m
 
A Mecsekkaland kincskereső játék egységcsomagját a szászvári vagy a kárászi Kincsesházban lehet megvásárolni. A játék mindkét településről teljesíthető. A Játéklap segítségével végig kell menni a kincskereső úton, s menet közben a Feladatlapon válaszolni kell a Játéklapon feltett kérdésekre, illetve teljesíteni kell a feladatokat. A játék végén a szászvári vagy a kárászi Kincsesházban a Kincstárnok ellenőrzi a feladatokat, az Igazolványban aláírással és pecséttel igazolja a sikeres játékot és átadja az ajándékot.

 

Kincs, vagyis az ajándék

Ha valaki egyénileg (vagy csoportosan) sikeresen teljesít 1 db Rejtett kincseket kutatva játékot – végigmegy az úton és minden kérdést, feladatot helyesen megold –, 1 db helyi kézműves termék (méz, lekvár, bor, ékszer, kerámia, mesekönyv, stb.) közül választhat. Minden településen, minden sikeres kincskeresés után jár egy ajándék. Ha valaki egyénileg (vagy csoportosan) sikeresen teljesíti a Mecsekkaland kincskeresést, szintén 1 db helyi kézműves termék közül választhat.

Ha valaki egyénileg (vagy csoportosan) sikeresen teljesíti az összes (8 db) Rejtett kincseket kutatva kincskeresést – végigmegy az útvonalakon és minden kérdést, feladatot helyesen megold –, a helyi termékeken felül 1 db Koboldok kincse c. mesekönyvet kap.

Ha valaki egyénileg (vagy csoportosan) sikeresen teljesíti az összes (8 db) Rejtett kincseket kutatva kincskeresést, valamint ezen felül sikeresen teljesíti a Mecsekkaland kincskeresést, a felsorolt kincseken kívül 1 pakli Koboldok kincse kártyát is kap, amelyet a szászvári vagy a kárászi Kincsesházban vehet át.

 

Mecseki Óriások

Vasgyúró Óriás

A baranyai mondavilág szerint Vasgyúró olyan irdatlan erővel bírt, hogy puszta kézzel bányászta a Zengő-hegy érceit, a kitermelt vasat pedig úgy formázta, mintha kenyértészta lenne. A mecseknádasdi óriás egy 5,5 méter magas, akácfából készített alkotás, mely Dechandt Antal munkáját dicséri.

Kőmorzsoló Hosszúhetény és Püspökszentlászló határában

A Kőmorzsoló óriás Püspökszentlászló és Hosszúhetény között, egy békés erdőszélen talált rá új otthonára. A költözködésben Baráth Gábor képzőművész segítette, aki alapanyagot és energiát nem kímélve, sok köbméternyi akácfából alkotta meg a 3-4 méteres kolosszust. Nem csak környezetbarát, de biztonságos is, így a gyerekek nyugodtan kipróbálhatják, milyen érzés egy óriás tenyerén csücsülni.

Fanyűvő Bikalon

Az akácfából épített, 3-4 méter magas kolosszust Baráth Gábor szobrászművész alkotta meg, aki mindig is kiemelt figyelmet fordított a környezettudatosságra. A baranyai mondakör szerint a meselény eredetileg a Hármashegy tetején éldegélt, és olyan hatalmas erővel bírt, hogy szabad kézzel, tövestől tépte ki a fákat a talajból. Új pihenőhelyén már visszafogottabb életet folytat, és megelégszik azzal, ha szórakoztathatja a Bikalra látogatókat. A jámbor óriást imádni fogják a gyerekek, hiszen a stabil szerkezet miatt kedvükre mászkálhatnak rajta.

 

Mese a Mecseki Óriásokról

Részlet az eredeti mondából:

"Valamikor réges régen, még annál is régebben, amikorra gondolunk, óriások éltek itt, a Kelet-Mecsekben. Akikről most mesélek, Vashegyen (Zengő), a Hármashegyen és Kőhegyen (ma Kövestető Komló és Hosszúhetény között) meg a környező erdőkben éltek.
Három törzsük volt: a Vasgyúrók, a Kőmorzsolók és a Fanyűvők.
Vashegyen egy roppant nagy várban éltek a Vasgyúrók; egy közel akkora várban, Köves-hegyen a Kőmorzsolók; s az erdőkben, toronymagas faházaikban a Fanyűvők. A három törzset nemcsak lakhelyük különböztette meg, hanem az orruk formája is. A Vasgyúróknak hegyes, a Kőmorzsolóknak horgas, a Fanyűvőknek tompa volt az orruk. Kinek-kinek címerében is a hegyes, a horgas, vagy tompa orrú óriásfej díszelgett.
Mind a három törzsnek hétszer hetvenhét tagja volt, a kicsinyek, a felnőttek és az öregek együttvéve. A Vasgyúrók vasat bányásztak, és abból fegyvereket gyúrtak, a Kőmorzsolók követ fejtettek a várak megerősítéséhez, máskor meg követ morzsoltak utak építéséhez. A Fanyűvők fákat téptek ki tövestől, mivel sok fa kellett a várak meg a toronymagas házak fűtéséhez. A három óriástörzs békességben élt egymás mellett. Ha időnként ellenséges óriások vagy emberfaló sárkányok törtek rájuk, rögtön egymás segítségére siettek, és győztek is."

(Forrás: Dr. Pesti János: Az ördögszántotta hegy – Baranyai mondák, hiedelmek és történetek
ALEXANDRA Kiadó – 2002, Pécs)
 


További információk

A játék honlapja

A játék Facebook oldalaÓRIÁSI KALANDRA FEL!


 

 

 

Mecseknádasd Önkormányzata

7695 Mecseknádasd, Felszabadulás utca 2/1.

Adószám: 15331847-2-02

Email: mecseknadasd@mecseknadasd.hu

Telefon: +36 72 563 100