Mecseknádasd
Önkormányzata
  • Vakbarát változat

Díszpolgári cím átadása

Mecseknádasd Díszpolgára!

Mecseknádasd Község Önkormányzata díszpolgári címmel ismeri el a község közéleti, gazdasági és kulturális életében kiemelkedő eredményeket elérő személyeket. Díszpolgári cím adományozható annak a személynek, aki kiemelkedő jelentőségű munkájával vagy egész életművével Mecseknádasd Község életében maradandót alkotott, ezzel pedig hozzájárult a község jó hírnevéhez. Ebben az évben több százan tettek javaslatokat az önkormányzat felhívása alapján. A képviselő-testület a beérkezett javaslatok áttekintése után az 53/2021-es számú határozatával úgy döntött, hogy a község közéletében való aktív szerepe, a német nemzetiségi zenei hagyományok ápolása terén kifejtett több évtizedes munkája elismeréséül, „Mecseknádasd Díszpolgára” címet adományoz Czehmann István részére.

Czehmann István, vagy ahogy mindenki nevezi, Czehmann Stefi Püspöknádasdon, a mai Mecseknádasdon született 1938. szeptember 8-án. Kisgyerek korában tiltás ellenére, titokban vette elő nagyapja gombos harmonikáját és megpróbált zenét előcsalogatni belőle. Első zenetanára, mint annyi más nádasdi zenésznek, Gothár Józsefné volt, akitől a harmonikajáték alapjait sajátította el. Sokat tanult Gradwohl Antaltól is, az akkori Edelweis zenekar vezetőjétől, mely zenekarnak 1952-től 1958-ig aktív tagja volt.

1961-ben a Pécsi Erkel Ferenc Zeneművészeti Szakiskola tanulója lett, ahol tanítványa volt a neves soroksári zenetanárnak, Galambos Jánosnak. Első saját zenekara - a Czehmann zenekar - 15 éven keresztül működött. Ebben az időben Mecseknádasdon és környékén ők játszották a lakodalmakat és svábbálokat. A zenekar felbomlásakor Stefi felvételt nyert a Pécsi Ércbányász Koncert Fúvószenekarba. A Stefans Kapelle kezdettől fogva a Mecseknádasdi Német Nemzetiségi Néptáncegyüttes kísérő zenekara volt.

A Stefans Kapelle a tánccsoporttal együtt közös sikereket ért el. Országos fesztiválokon nyertek díjakat, a zenekar is számos zenekari díjat nyert. Nemzetközi fesztiválokon vettek részt, sok külföldi és hazai fellépésük volt, s közben a zenekar is országos hírnévre tett szert. Távolabbi helyekről is hívták őket svábbálokra, lakodalmakba. Németországban, Hollandiában is zenéltek. Hivatalos elismerésként 1984. augusztus 20-án megkapták a Kulturális Minisztérium által adományozott „Szocialista Kultúráért” kitüntetést.

Czehmann István a zenélést nem fő foglalkozásául választotta, mint általában az olyan zenészek, akik a népzenéhez állnak közel, hanem zenei- és hangszerismereteit lényegében autodidakta módon sajátította el nagy tehetséggel és szorgalommal, és jutott ebben a műfajban igen magas színvonalra. Saját zenekara mellett aktívan muzsikált a Bonyhádi Fúvószenekarban, a Pécsváradi Városi Fúvószenekarban. Megalakulása óta tagja volt a Mecseknádasdi Német Nemzetiségi Fúvószenekarnak, valamint az „Alte Kameraden” fúvószenekarnak.Unokájával, Gáborral is megszerettette a gombos harmonikán való zenélést. 2006 óta rendszeres résztvevője a „Musiker mit Alten Instrumenten” népzenei találkozónak.

Unokáival, Czehmann Quartett néven számos fellépésen szólalt meg az eredeti sváb zene, melyekről CD felvételek is készültek. A Quartett gyakori résztvevője volt az „Ungarndeutsche Familienmusik” zenei rendezvénynek.

Jelenleg is részt vesz Mecseknádasdon a különböző rendezvényeken.

Mecseknádasd Önkormányzata

7695 Mecseknádasd, Felszabadulás utca 2/1.

Adószám: 15331847-2-02

Email: mecseknadasd@mecseknadasd.hu

Telefon: +36 72 563 100