Mecseknádasd
Önkormányzata
  • Vakbarát változat

Kézművesek, műhelyek, művészek

 

Nádasd megyeszerte és a régióban is elsősorban iparosairól nevezetes. A környéken folytatott régészeti feltárások, a Réka-vár, valamint a Várhegy (Schlossberg) középkori leletanyaga fejlett kerámiaművességről tanúskodnak. A körzetben jó minőségű agyagbányák találhatók, amelyeket a korábbi időszakban is használtak. Az XVIII. századi első összeírások, valamint a későbbi hivatalos felmérések szerint a környező településekhez képest Nádasdon több kézművességgel foglalkozó mesterember élt. A helybeli nyersanyagadottságok (a kő, a fa és az agyag) lehetőségét felhasználva hasznosították az anyaországban megszerzett tudásukat. A kézművesek létszámát tekintve más uradalmakhoz viszonyítva Nádasd megelőzi Pécsváradot, Bólyt és Siklóst. A német telepesek Nádasdra érkezésétől, 1718-tól 1752-ig 26 féle mesterség művelői laktak a településen. Az anyakönyvek szórványos adatai is a kézművesek koncentráltabb jelenlétéről vallanak. Figyelemre méltó többek között, a molnárok, a kádárok, a fazekasok, a takácsok, a bognárok, valamint az üvegesek számaránya.

Napjainkban is számos olyan mesterember, kézműves vagy művészember él, akik a hagyományokat őrizve ápolják a több évszázados tudást, modern köntösbe bujtatva azt. A nyitott műhelyek egész évben várják az érdeklődő turistákat, ahol bepillantást nyerhetnek a kulisszák mögé. Az interaktív bemutatók és foglalkozások mellett, a mesterek helyi saját termékeiből álló kiállítása is megtekinthető. Kis szuvenír vásárlása miatt is érdemes őket felkeresni:

 

 
A Mecseki Mézes Körút részeként Bánhegyi Roland méhészete mecseknádasdi központtal működik, melyet a település szélén álló présház szép udvarán alakított ki. Főbb termékei között szerepel a repce-, akác-, gesztenye-, hárs- és napraforgóméz; virágpor, és a propolisz is. Ezek helyben, közvetlen a termelőtől megvásárolhatók kis- és nagy kiszerelésben, illetve díszcsomagolásban is, mely kiváló helyi termék ajándékul is szolgálhat. Ezen felül a családi méhészet szívesen vállal bemutatókat is csoportoknak előzetes bejelentkezés alapján. 
„Ki szereti a feleségét, mézzel óvja egészségét!"
 

Megtekintés

Megtekintés előzetes bejelentkezés alapján.
 

Elérhetőség

Cím: 7695 Mecseknádasd, Kossuth Lajos u. 96.
Telefonszám: +36 30 230 7775
Honlap: banhegyimeheszet.com
E-mail cím: banhegyimeheszet@gmail.com

Galéria

 

A nyitott műteremben betekintést nyerhetnek a szoborkészítés folyamatába, a galériában megtekinthetők eddig készült munkáim. Elsősorban fával dolgozom, készítek kisplasztikákat, reliefeket, objekteket és nagyméretű kültéri szobrokat is.
 

Megtekintés

Megtekintés előzetes bejelentkezés alapján. A belépés ingyenes.
 

Elérhetőség

Cím: 7695 Mecseknádasd, Rákóczi Ferenc u.1. (Mesterségek Háza)
Telefonszám: +36 70 518 5154
E-mail cím: dechandtantal@gmail.com

Galéria

 
 
 

Gradwohl Zsolt Fazekas népi iparművész vagyok.1965.szept. 3-án születtem Pécsett. A fazekas szakmát Szekszárdon végeztem, oktatóm Biró Annamária volt. Lantosné Imre Mária (néprajzkutató) segítségével megismertem a mecseknádasdi és az óbányai fazekasságot. Célom továbbvinni a hagyományokat és egyben hozzáadni a saját ötleteimet, elgondolásaimat. Zsűrizett termékeim a tájegységet képviselik. A dísztárgyak mellett megtalálhatóak,főzőedények,étkészletek és más használat tárgyak. A látogatóim előre egyeztetett időpontban, nem csak a kész termékeimet vásárolhatják meg, hanem betekintést nyerhetnek az edénykészítés munkafolyamataiba is. Az új műhelyem nyitva áll óvodás illetve iskoláscsoportok előtt is.

 

Megtekintés

Megtekintés előzetes bejelentkezés alapján.
 

Elérhetőség

Cím: 7695 Mecseknádasd, Kossuth Lajos u. 90.
Telefonszám: +36 30 340 2126
E-mail cím: moni.zsolt@citromail.huengobceramics@gmail.com
Facebook oldal
 

Galéria

 
 
 
 

A nevét az egykori tulajdonos háznevéről kapta. A malom a Müller családé volt. Az első katonai felmérésen még nem, de egy 1819-es térképen már szerepel. Az épület a telken belül szabadon áll. A malom a hosszanti elrendezésű lakóház mögött helyezkedik el. A malom eredeti berendezései még megvannak: a régi kőpad, két hengerszék, a szita, a vízikerék, a szárazkerék. A lakóépületnek oszlopos tornáca van. A falanyag kő és vályogtégla.  A malomrészen barokk fedélszék, a lakóépületnél kétállószékes szerkezet található. Melléképületek: istálló, pajta és disznóól. A malomban 1953-ig őrőltek. Az utolsó molnára Beer Frigyes, aki 1949-től bérelte a malmot Keszler József nagyapjától.

 

Megtekintés

Megtekintés előzetes bejelentkezés alapján.
 

Elérhetőség

Cím: 7695 Mecseknádasd Kossuth Lajos. u. 86.
Telefonszám: +36 30 412 3850, +36 20 772 6180, +36 72 463 651
Honlap: nadasdimalomszallas.freewb.hu
E-mail cím: malomvendeghaz86@gmail.com
 

Galéria

 

 

A közelmúltban nyitott új műhelyben elérhető a hét öt napján melyre a hétvégék is beleesnek vagy előre bejelentkezve egyeztetett módon látogatható. Bemutatók, foglalkozások egyeztetés alapján díjkötelesek, amúgy nyitvatartási időben ingyenesen látogatható nyitott műhely. Modern komplex keramikus műhely, melyben elérhetőek termékeink, szolgáltatásaink és állandó kiállítás is az ide látogatók részére.

 

Megtekintés

Megtekintés előzetes bejelentkezés alapján.
 

Elérhetőség

Cím: 7695 Mecseknádasd, Rékavölgyi u. 32.
Telefonszám: +36 20 415 6948
E-mail cím: teimel.c.design@gmail.com
Facebook oldal
 

Galéria

 

 

 

 

 

Mecseknádasd Önkormányzata

7695 Mecseknádasd, Patak utca 2/1.

Adószám: 15331847-2-02

Email: mecseknadasd@mecseknadasd.hu

Telefon: +36 72 563 100