Mecseknádasd
Önkormányzata
  • Vakbarát változat

Nemzetünk Hímes Tojásai: Felhívás tojást díszítők részére

 

Felhívás a magyarlakta területeken élő tojást díszítők részére

Minden évben eljön a húsvét, és ezzel együtt a hímes tojások ünneplőbe öltözése. Több száz éves hagyomány a Kárpát-medencében, hogy a lányok-asszonyok elkészítik saját hímes tojásaikat. Ez élő hagyományunk ma is itt hazánkban.

A járványhelyzet miatt sajnos idén is elmaradnak a húsvéti rendezvények. Hiányozni fognak a húsvéti locsolók, a kirakodó vásárok, a tojáskiállítások. A családokban azonban él a hagyomány, hogy tojást festünk. Ezeknek a saját készítésű hímes tojásoknak a bemutatására és népszerűsítésére vállalkozik a Nemzetünk hímes tojásai 2021 program.

A Nemzetünk hímes tojásai programmal virtuális képsorozatot állítunk össze, mely megmutatja, hogy 2021-ben milyen hímes tojások készülnek a magyarlakta területeken. Közösen hozzuk létre, ezzel köszöntjük a húsvétot.

Kik vehetnek részt a programban?

Várjuk gyerekek-felnőttek, nők-férfiak saját készítésű hímes tojásait életkortól, foglalkozástól függetlenül.

Milyen tojással kerülhetek be ebbe a virtuális kiállításba?

A hímes tojást készítheted hagyományos népi technikával, de bármilyen más módon is díszítheted a tojást. Úgy ahogy szoktátok az előző években, vagy éppen megújítva azokat. Ha a család vagy közösség több tagja is alkot, azt külön-külön személyenként lehet elküldeni. Mindenki egyetlen tojással vehet részt a programban. A járványhelyzetre tekintettel nem kell feladni ezt a kis törékeny varázslatot, elég, ha befotózod.

Milyen fotót küldjek?

Kérünk, hogy az általad készített hímes tojást vedd a tenyeredbe és úgy fotózd le! Ezzel azt mutatjuk meg, hogy saját kezünkkel csináltuk. Minden fotón csak a kezed és benne a hímes tojásod szerepeljen. Nem kell arc, egész alakos kép, csak lássuk a tenyeredet és a szépen díszített tojást, semmi mást.

Milyen információkat adjak meg magamról és a hímes tojásról?

Csatoltan küldjük azt a regisztrációs lapot, amin szerepel a hímes tojás készítőjéről néhány adat és egy pár mondatos leírás arról, hogy milyen technikával, hogyan készült a hímes tojás, van-e valamilyen kötődése a mintához, a tojásdíszítéshez.

Kinek küldjem a fotót és milyen formátumban?

Elég elektronikusan visszaküldeni a kitöltött regisztrációs lapot és külön csatolva a .jpg formátumú fotót, lehetőleg 300 dpi felbontásban, maximum 2 MB méretben a következő e-mail címre: nemzetunk.himestojasai@gmail.com

Kérjük, a fotó elnevezése a tojásdíszítő neve legyen.

⇒ Regisztrációs lap.doc

⇒ Regisztrációs lap.pdf

Meddig van időm csatlakozni a virtuális tárlathoz?

2021. március 25-éig várjuk a beérkezést.

Hol lesz látható a virtuális tárlat?

A programgazda és a közreműködő szakmai szervezetek honlapjain, Facebook oldalain. Ezek nyilvánosak és megoszthatóak lesznek.

Élő kiállítás Pécsett a beérkezett fotókból

A Zsolnay Kulturális Negyed Pirogránit udvarának nagy ablaktábláin megtekinthetőek lesznek Nemzetünk hímes tojásainak fotói 2021. április 11-ig.

 

 

Adatvédelemről

A virtuális kiállításhoz való csatlakozással vállalod a megküldött fotó nyilvánosságra kerülését.

A húsvéti forgatagot és a locsolás élményét nem pótolja, de segít ráhangolódni az ünnepre a virtuális és az élő kiállítás. Mutassuk meg a mi saját hímes tojásunkat és gyönyörködjünk nemzetünk többi hímes tojásában is!

Hogy minél többen értesüljenek a programról és minél színesebb legyen a tárlat, kérünk, add tovább a felhívást!

⇒ A Zsolnay Kulturális Negyed honlapja

⇒ Fecebook oldal

⇒ Fecebbok esemény

Szervező

Mosonyi Éva

tojásíró népi iparművész

Kiemelt szakmai támogatók

Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft.

Együttműködő szervezetek

Hagyományok Háza

Nemzeti Művelődési Intézet

Népművészeti Egyesületek Szövetsége

Tojásdíszítők Egyesülete

 

Mecseknádasd Önkormányzata

7695 Mecseknádasd, Felszabadulás utca 2/1.

Adószám: 15331847-2-02

Email: mecseknadasd@mecseknadasd.hu

Telefon: +36 72 563 100