Mecseknádasd
Önkormányzata
  • Vakbarát változat

Hatalmas óriások költöztek a Mecsekbe, Vasgyúró Mecseknádasdon


Három hatalmas, fából készült óriás szobor költözött a Keleti-Mecsekbe, melyek a Mecseki Óriás Kaland kincskereső játék részei. A szobrok a településes határaiban csalogatják az érdeklődő turistákat arra, hogy játékos módon megismerhessék a települések, illetve a Mecsek mondavilágát és történelmét.

Egy turisztikai együttműködésének köszönhetően nyolc kelet-mecseki település összefogásával született meg a Mecseki Óriás Kaland kincskereső játék, melynek szimbóluma a három kolosszális alkotás: Vasgyúró Mecseknádasdon, Kőmorzsoló Hosszúhetényben és Fanyűvő Bikalon. A játék Pesti János - Az ördögszántotta hegy mondáinak nyomán épül fel: a mese szerint az óriások elcsatangolnak a helyükről és meg kell őket keresni – árulta el Császár Levente Mesemíves mesekönyvíró.

A Kincskereső játék egy módja annak, hogy a gyerekek szüleikkel karöltve megismerjék a településeket. A LEADER Helyi Akciócsoportok Együttműködési Tevékenységeinek Előkészítése És Megvalósítása című, VP6-19.3.1-17 kódszámú projekt keretein belül kettő fajta játék várja majd az érdeklődőket. A „rejtett kincseket kutatva” játéklapok segítségével megismerhetjük a nyolc település anekdotáit és látnivalóit, miközben végig megyünk a kincskereső úton, s válaszolunk a kérdésekre. Az egész térségre kiterjedő „Mecsekkaland” feladatlap pedig 20 kilométer hosszan csábít kincskeresésre, mely a kárászi vagy a szászvári Kincsesháztól teljesítető – nyilatkozta Nagy Éva projektmenedzser.

A Kelet-Mecseki turisztikai desztináció legújabb együttműködése 2017-ben indult azzal a céllal, hogy együttes összefogással több turistát csalogassanak a térségbe és újragondolják a térség marketingkoncepcióját. A Kincsesházak megnyitása, illetve a játék átadása a Covid-járvány hatására ugyan csúszik, azonban már most nagy érdeklődés övezi a tájba illeszkedő, 3-5 méteres szobrokat – árulta el Baráth Gábor és Dechandt Antal, az óriások alkotói.


Vasgyúró óriás - Mecseknádasd

A baranyai mondavilág szerint Vasgyúró olyan irdatlan erővel bírt, hogy puszta kézzel bányászta a Zengő-hegy érceit, a kitermelt vasat pedig úgy formázta, mintha kenyértészta lenne. A mecseknádasdi óriás egy nagyjából 3-4 méter magas, akácfából készített alkotás, mely Dechant Antal munkáját dicséri.

 

 

 

 

Kőmorzsoló óriás - Hosszúhetény/Püspökszentlászló

A Kőmorzsoló óriás Püspökszentlászló és Hosszúhetény között, egy békés erdőszélen talált rá új otthonára. A költözködésben Baráth Gábor képzőművész segítette, aki alapanyagot és energiát nem kímélve, sok köbméternyi akácfából alkotta meg a 3-4 méteres kolosszust. Nem csak környezetbarát, de biztonságos is, így a gyerekek nyugodtan kipróbálhatják, milyen érzés egy óriás tenyerén csücsülni.

 

 

 

 

Fanyűvő óriás - Bikal

Az akácfából épített, 3-4 méter magas kolosszust Baráth Gábor szobrászművész alkotta meg, aki mindig is kiemelt figyelmet fordított a környezettudatosságra. A baranyai mondakör szerint a meselény eredetileg a Hármashegy tetején éldegélt, és olyan hatalmas erővel bírt, hogy szabad kézzel, tövestől tépte ki a fákat a talajból. Új pihenőhelyén már visszafogottabb életet folytat, és megelégszik azzal, ha szórakoztathatja a Bikalra látogatókat. A jámbor óriást imádni fogják a gyerekek, hiszen a stabil szerkezet miatt kedvükre mászkálhatnak rajta.

 

 

 

 

További részletek a projekt honlapján olvashatók.

További részletek hamarosan...

Óriás(i) kalandra fel!

 

 

         

 

Mecseknádasd Önkormányzata

7695 Mecseknádasd, Felszabadulás utca 2/1.

Adószám: 15331847-2-02

Email: mecseknadasd@mecseknadasd.hu

Telefon: +36 72 563 100