Mecseknádasd
Önkormányzata
  • Vakbarát változat

Felhívás Húsvéti tojás készítésére

Húsvét közeledtével számos családban és közösségben él a hagyomány, hogy tojást festünk, hímes tojást, netán tojásfát készítünk. Az 1950-1960-es években eképpen írtak a nádasdi szokásokról:

"Húsvétkor a keresztszülők kölcsönösen megajándékozzák keresztgyermekeiket. Hímes tojást, mézeskalácsot, cukrot, narancsot vagy játékot adnak a keresztgyereknek. Ezek aztán elmennek a legközelebbi „viezengrundra”, rétre játszani, a piros tojással gurigázni."

2021-ben online szeretnénk bemutatni azt, milyen hímes tojások készülnek a faluban, s ki hogyan állít tojásfát. Várjuk tehát a kreatív gyerekek és idősek képeit, melyeket a Faluház közösségi oldalán osztunk meg kis történettel kiegészítve. A díszítés folyamatáról és/vagy az elkészült húsvéti tojás fotója mellé pár mondatos leírást is várunk arról, hogy milyen technikával, hogyan készült a hímes tojás, van-e valamilyen kötődése a mintához, a tojásdíszítéshez. A tojás készülhet hagyományos népi technikával, természetes vagy mesterséges színező anyaggal, kötve, hímezve, gyöngyökkel vagy csipkével díszítve stb. Egyszóval bárhogy; lényeg, hogy ne készen vásárolt tojás legyen. 

Határidő

A fotókat és a kis leírásokat 2021. április 2-ig (Nagypéntek) várjuk.

Jelentkezés és fotóbeküldés 

⇒ E-mailben: turizmus@mecseknadasd.hu

⇒ Facebookon: A Faluház közösségi oldalára írt üzenettel

 

Várjuk a szebbnél szebb húsvéti hímes tojásokat és díszeket!

 

  

 

 

Mecseknádasd Önkormányzata

7695 Mecseknádasd, Felszabadulás utca 2/1.

Adószám: 15331847-2-02

Email: mecseknadasd@mecseknadasd.hu

Telefon: +36 72 563 100