Mecseknádasd
Önkormányzata
  • Vakbarát változat

Az Év Hídja pályázat: Varasdi völgyhíd

 

A Hidászokért Egyesület és a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata közösen alapította "Az Év Hídja" díjat, melynek célja, hogy május 11-én, A Közlekedési Kultúra Napján a hidakra is ráirányítsa a figyelmet.

"Az Év Hídja" díjnak 2021-ben 10 db jelöltje van, melyek az ívhidak közül kerültek kiválasztásra. Többek között szavazni lehet a Mecseknádasdra vezető Varasdi-völgyhídra is.

Forrás:

Hidászokért Egyesület

KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata

A Közlekedési Kultúra Napja

 

Szavazás és eredményhirdetés

Szavazni online, az alábbi KÉRDŐÍV kitöltésével lehet. A kiválasztott hidakat 1-től 5-ig lehet osztályozni. Az értékelés során az osztályzatok pontokat jelentenek, a legrosszabb osztályzat az 1-es, 1 pontot, a legjobb osztályzat az 5-ös, pedig 5 pontot ér. A szavazók által az egyes hidakra adott pontok összesítésre kerülnek. Az Év Hídja Díjat a legtöbb pontot elért híd kapja.

Az eredményhirdetés a Közlekedési Kultúra Napján, május 11-én lesz, a http://www.akozlekedesikulturanapja.hu honlapon és Facebook oldalon.

 

Varasdi völgyhíd, Mecseknádasd (1953)

A 6. számú főutat vezeti át a Varasdi-völgy 30 m-es, mélysége felett. Ez az ország legnagyobb vasbeton ívhídja. A mecseknádasdi legnagyobb nyílású ívhidat 1954-ben tervezte Bölcskei Elemér.

A statikai rendszere lapokra támaszkodó, két főtartós vasbeton ívszerkezet. A pálya, a 98 m támaszközű vasbeton ívre a közepén közvetlenül, a többi részen oszlopok közvetítésével támaszkodik. Az építés időszakában a terv szerinti méretben a vasbetétek kellő mennyiségben nem álltak rendelkezésre. A beton receptúrájának meghatározására közel egy évre volt szükség. Az állványzatot a lehető legkevesebb faanyag felhasználásával kellett megtervezni, kivitelezni. Ilyen feltételek között készült el hazánk legnagyobb vasbeton ívhídja, melyet 1978-ban szélesítettek, aminek hatására teherbírása csökkent, majd 1998-ban alépítményét megerősítették.

Az utazó számára szinte észrevétlenül szolgálja napjaink forgalmát, tiszteletre méltó megjelenése a völgyben kirándulóknak mutatkozik meg igazán. A tíz nyílású híd hossza 169,8 m.

 

Tervezők: Bölcskei Elemér, Lipták László, Ivándi Somogyi Dénes, Mélyépterv. Kivitelező Hídépítő Vállalat.

 

     

 

 

Mecseknádasd Önkormányzata

7695 Mecseknádasd, Felszabadulás utca 2/1.

Adószám: 15331847-2-02

Email: mecseknadasd@mecseknadasd.hu

Telefon: +36 72 563 100